Symposium Moving Futures

Op vrijdag 26 oktober 2018 vindt in het Fries Museum het symposium Moving Futures plaats. Aanleiding voor het symposium zijn de veranderingen van de keramische industrie in diverse regio’s in Europa, Amerika en Japan enerzijds, en een opleving van de interesse voor keramiek anderzijds bij kunstenaars, ontwerpers en musea. Doel van het symposium is om kaders te schetsen waarin de keramiekindustrie zich kan gaan ontwikkelen, met name gericht op serviesgoed. Moving Futures is het vervolg van het Arita Ceramic Symposium dat in november 2016 in Arita, Japan door het Europees Keramisch Werkcentrum in samenwerking met de Provincie Saga werd georganiseerd. In Arita werden verschillende richtingen gedefinieerd waarin regio’s met een keramische industrie naar toe kunnen werken om een bestendige toekomst tegemoet te gaan.
Voor het vervolg symposium hebben drie regio’s, in Japan, Engeland en Nederland de krachten gebundeld om een internationaal onderzoek mogelijk te maken. Dit onderzoek wordt geleid door prof dr Carl Rohde en is een Cool Ceramics Hunt. Doel van deze Cool Ceramics Hunt, is om nieuwe ontwikkelingen en trends in de keramiek te herkennen. Tijdens het Moving Futures Symposium worden verschillende perspectieven geschetst en besproken waarlangs de keramiek en de keramiekindustrie zich komende decennia kunnen ontwikkelen.
Het symposium wordt geopend door de heer Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland. Eerste spreker is beeldend kunstenaar Clare Twomey. In de middag spreekt ook Willem Wen, CEO van een van de grootste Chinese keramiekfabrieken, Guanfu. Moderator van het symposium is Femke Haijtema, hoofd presentatie van het Fries Museum.
Organisatie en samenwerking Het Nationaal Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, organiseert samen met Sundaymorning@ekwc, the European Ceramic Workcentre, dit tweede symposium in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het Princessehof schaart zich tot de belangrijkste keramiekmusea in de wereld. Het bestaat 100 jaar en heeft een rijke heterogene collectie dat geografisch een focus heeft op Europa en Azië en dat zowel hedendaags als klassiek van karakter is. Sundaymorning@ekwc is het nationale centrum voor ontwikkeling van de keramiek in beeldende kunst, toegepaste kunst en architectuur. Het functioneert al bijna 50 jaar als een kenniscentrum en een kunstenaarsverblijfplaats en behoort wereldwijd tot de belangrijkste keramiekcentra.

De samenwerking tussen de Saga Ceramic Research Laboratory en Sundaymorning@ekwc loopt inmiddels vier jaar en zorgt voor kennisuitwisseling en kennisdeling op het gebied van keramiek en ontwerp tussen Japan en Nederland. Beide instellingen hebben gedefinieerd dat de keramiekindustrie een impuls nodig heeft om de economische betekenis van de traditionele keramiekindustrie te borgen. De samenwerking wordt ondersteund door de Provincie Saga en door de Nederlandse Ambassade in Tokio.

Met diverse keramiek instellingen en residenties heeft Sundaymorning@ekwc nauwe contacten. Zo hebben meerdere Nederlanders residency gedaan in Arita, Saga en bij het Shigeraki Ceramic Park. Omgekeerd hebben meerdere onderzoekers Oisterwijk bezocht en meerdere kunstenaars en ontwerpers uit Japan gewerkt in Oisterwijk.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Nico Thöne (06 3397 0454) of Ranti Tjan (06 2436 3331) of via een bezoek aan de website; sundaymorning.ekwc.nl
Contactpersoon bij Nationaal Keramiek Museum het Princessehof zijn Monica Gijzen en Kris Callens (058 294 8958).

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen nieuws op door .
Ilse Scholten

Over Ilse Scholten

In 1970 ben ik geboren en in Bennekom (Gelderland) ben ik opgegroeid. In Maastricht heb ik op de kunstacademie gezeten. Inmiddels woon ik 20 jaar in Enschede met mijn man en dochters. Sinds 2001 ben ik actief bezig met keramiek en vanaf 2006 geef ik keramiek en Raku cursussen en workshops in mijn Keramiek Atelier Antoinette. In galeries, op kunstmarkten en op keramiekmarkten kun je mijn kunst zien, of je komt op afspraak langs. Sinds 2016 heb ik ook een Webshop www.mijnwebwinkel.nl/winkel/ilsescholten met mijn keramiek. Tot juni 2014 was ik 6 jaar voorzitter van Stichting KunstKijken op het Hogeland. Een stichting die een mooie atelierroute Enschede organiseerde: KunstKijken op het Hogeland.