Laatste lezing keramiek Triënnale 2018

Zondag 27.05.2018 | 14.00 – 16.00 uur | CODA Auditorium | Gratis toegang. Na afloop is er vaak de mogelijkheid om met de kunstenaars zelf de tentoonstelling te bekijken.

CODA Museum Apeldoorn presenteert tot en met 10 juni de Keramiek Triënnale 2018, een tentoonstelling geïnitieerd door de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK). Op zondag 27 mei geven keramisten Teja van Hoften en Mirjam Veldhuis een lezing in CODA Auditorium. Het werk van van Hoften en Veldhuis is op dit moment te zien in de Keramiek Triënnale. Tijdens de lezing vertellen ze meer over hun achtergrond, inspiratie en werkwijze.

Meer informatie
De lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een toegangskaart voor CODA Museum, een Museumkaart, CODA Pas of Vriendenpas van CODA. Aanmelden kan door een mail te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl o.v.v. ‘lezing Keramiek Triënnale 27 mei’ en het aantal personen. Meer informatie over de lezingen is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/keramiek.

Keramiek Triënnale 2018
De Keramiek Triënnale toont het werk van 34 kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, Finland, Letland, Litouwen en Turkije. Deze zijn geselecteerd uit 360 inzendingen uit heel Europa. Het thema van de triënnale is figuratieve sculpturale keramiek. Beelden in installaties van keramiek waarin de figuratie, het herkenbare, een belangrijke rol speelt. De geselecteerde kunstenaars staan garant voor kwalitatief hoogstaand werk en een gevarieerde tentoonstelling waarin uiteenlopende aspecten van figuratie aan bod komen. Met deze internationale tentoonstelling geven CODA Museum en de NVK een stand van zaken op het gebied van de figuratieve sculptuur.

Mirjam Veldhuis
De lezing van Mirjam Veldhuis gaat over haar ontwikkeling als keramisch beeldhouwer. Ze kijkt terug op avonturen in de keramiek aan de hand van een aantal ‘beslissende momenten’. Terugkijkend vindt zij het verrassend om te zien hoezeer de kunst zelf een rol speelt. Maar ook hoe onaanzienlijke momenten of een uitnodigingen waar je eigenlijk geen raad mee weet, achteraf een enorme impact blijken te hebben.

Teja van Hoften
In het beeld overgave aan zijn, dat nu in CODA Museum aan de wand hangt, komen heel veel dingen samen. De fascinatie voor het lichaam – de schoonheid van houdingen/spieren, het drama van mens zijn – bewust van je eigen tijdelijkheid en als troost -het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel. Teja van Hoften vertelt 27 mei over het inrichten van een tentoonstelling. Hoe ruimte en beeld elkaar voortdurend beïnvloeden en ze elkaar kunnen afbreken of juist versterken. Hoe ze soms een werk speciaal voor een bepaalde ruimte maakt en hoe datzelfde werk in een andere situatie een totaal andere betekenis kan krijgen.