KERAMIEK TRIËNNALE 2021 Tentoonstelling in CODA Museum Apeldoorn | 14.03 t/m 30.05.2021

 

CODA Museum Apeldoorn presenteert van 14 maart tot en met 30 mei de Keramiek Triënnale 2021,
een tentoonstelling geïnitieerd door de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK).
De Keramiek Triënnale toont het werk van 48 kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland
en Luxemburg.

Deze zijn geselecteerd uit 300 inzendingen. Er is geen thema aan de tentoonstelling verbonden, de deelnemers tonen actueel, recent werk. De geselecteerde kunstenaars staan garant voor kwalitatief hoogstaand werk en een gevarieerde tentoonstelling waarin uiteenlopende aspecten van keramiek aan bod komen: beelden, wandobjecten en installaties. Met deze internationale tentoonstelling geven CODA Museum en de NVK een stand van zaken op het gebied van de hedendaagse keramische sculptuur.

De Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) houdt in 2021 voor de vijfde keer een grote keramiekmanifestatie. De oorspronkelijke biënnale, die in 2010 begon in Zeewolde, is in 2015 omgezet in een triënnale die plaats heeft in CODA Museum. De NVK besloot in 2010 tot het programmeren van een terugkerend evenement waar een tentoonstelling en educatieve activiteiten voor het onderwijs en jeugd onderdeel van uitmaken. De NVK wil zo niet alleen keramiek promoten en laten zien wat de mogelijkheden van en met klei zijn, maar ook de keramist en beeldend kunstenaar een platform bieden voor het tonen van de ontwikkelingen binnen hun vakgebied.

De selectie voor de tentoonstelling werd gedaan door een internationale jury die bestond uit drs. Carin E.M. Reinders, directeur-bestuurder CODA Museum Apeldoorn, Nick Renshaw, beeldend kunstenaar / keramist, Manita Kieft, keramist, Gerda Brust, hoofdredacteur tijdschrift Vormen uit Vuur en Nora Leijen, conservator toegepaste kunst en vormgeving Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam.

Van de 48 geselecteerde kunstenaars zijn er negen lid van de NVK: Tanneke Barendregt, Petra Bouman, Margreet Hajee, Cecil Kemperink, Tiny Laarakker, Ellen Pattenier, Olav Slingerland, Edith Tergau en Margot Thyssen.

Drie van de geselecteerde kunstenaars worden beloond met een werkstipendium. De prijswinnaars worden tijdens de opening bekendgemaakt. Bij de tentoonstelling is een veelzijdig activiteitenprogramma samengesteld. Deelnemers aan de Keramiek Triënnale 2021 verzorgen lezingen. Verder zijn er workshops en kinderworkshops.

Opening

De tentoonstelling in CODA Museum wordt zondag 14 maart om 14.30 uur geopend. Dat is op dit moment de planning, maar opening en andere activiteiten zijn afhankelijk van de beperkingen en maatregelen op coronagebied.